Tuesday, 14 June 2011

IMAM MAHDI

Dari Abu Sa'id al-Khudri katanya Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud;-

“ Belum lagi terjadi kiamat sehingga bumi ini dipenuhi oleh kezaliman dan permusuhan. Kemudian lahirlah dari keturunanku atau dari keluargaku orang yang memenuhi dunia dengan keadilan dan kedamaian.Dunia dipenuhi keadilan sebagaimana dipenuhi kezaliman dan permusuhan sebelumnya.”
(hadis riwayat Ahmad)

**********

BILA ?

Dengan keadaan yang kacau bilau begitu dan tiada langsung ketenteraman manusia sudah bosan hidup.Ramai yang ingin mati sahaja dari hidup dalam keadaan
demikian.Orang yang pergi ke tanah perkuburan hatinya akan berkata :"Alangkah tenangnya mereka yang sudah dikuburkan di dalam tanah ini."


Rasulullah ada bersabda maksudnya;-

“Belum lagi terjadi kiamat sebelum seseorang lalu di kubur orang lain lalu dia pun bercita-cita seandainya dialah yang dikuburkan di tempat mayat yang sedang
bersemadi itu kerana hebatnya bala ketika itu.”
                                                         
                                                                                                        (hadis riwayat Muslim)

Menjelang datangnya Imam Mahdi nanti akan muncul api yang besar dari arah Masyriq {tempat terbit matahari} dan menerangi seluruh ufuk selama tiga malam.Ketika itu juga
lengkaplah jumlah orang yang mengaku sebagai nabi berjumlah enam puluh orang. Akan tengelam kampung-kampung di negeri Syam.Muncul angin hitam yang menyebabkan ramai manusia mati.Sungai Furat di Iraq banjir menengelamkan kota Kufah.Akan terdengar seruan dari langit yang didengari oleh semua manusia di dunia dan anehnya suara itu difahami oleh semua orang tak kira bangsa apa.

Dikatakan juga pasukan tentera dari Turki akan menakluki tanah-tanah jazirah Arab. Mereka membunuh pemimpin-pemimpin Arab dan menguasi negaranya.

Dalam keadaan dunia yang kelam dan kabut serta kacau juga bilau tersebut tiba-tiba muncullah “Imam Mahdi”. Semua makhluk yang ada di langit dan di bumi merasa gembira dengan kedatangan beliau.Bukan hanya manusia malah binatang buas,burung-burung dan makhluk lainnya turut gembira.Beliau datang untuk meneruskan perjuangan datuknya Nabi Muhammad s.a.w untuk mengatasi kekalutan dan kekacauan umat manusia akhir zaman tersebut.
**********


SIAPA ?

Dari Huzaifah katanya Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud;-

“ Sekiranya tidak tinggal umur dunia kecuali satu hari lagi,maka Allah akan mengutus padanya seorang lelaki yang namanya sama dengan namaku dan kelakuannya sama
dengan kelakuanku. Dia diberi kurnia (digelar) dengan Abu Abdullah.Dia akan dibai'at oleh orang ramai di antara Ruqun dan Maqam {di Makkah}. Allah akan mengembalikan agama Islam dengan tangannya dan menakluki beberapa negeri.Ketika itu nanti semua orang yang tinggal di bumi akan berkata :"Tiada Tuhan Melainkan Allah."…Allahu Akhbar”.”

Mendengar yang demikian bangkitlah seorang sahabat yang bernama Sulaiman kemudian berkata :"Ya Rasulullah,orang yang dijanjikan itu bakal lahir dari anakmu {keturunan} yang mana ? Rasulullah s.a.w menjawab :" Dari anakku yang ini," sambil mengunjuk dan memegang Husain bin Ali.

Imam Mahdi adalah seorang lelaki yang soleh dari keluarga Rasulullah s.a.w yang ada pada ketika itu.Dia diangkat menjadi pemimpin ketika manusia semuanya semakin buruk keadaannya. Mereka memilih Imam Mahdi menjadi pemimpin setelah melihatnya berilmu,berakhlak dan mempunyai banyak kelebihan.Manusia di ketika itu nanti mengharap semoga dia akan mengembalikan dunia kepada kebaikan.

Dengan perasaan yang cukup berat beliau {Imam Mahdi} menerimanya.Dia sendiri tidak tahu dirinya adalah Imam Mahdi. Begitu juga manusia yang memilihnya sebagai pemimpin dunia tidak tahu orang yang mereka angkat itu adalah Imam Mahdi.

Setelah dia memimpin dunia dengan baik barulah orang tahu bahawa beliau adalah Imam Mahdi.Dia tunjukkan perilaku yang baik,mengajak manusia mengerjakan yang makruf dan meninggalkan yang mungkar sehingga orang pun mengikuti arahannya.


Manusia mahu diajak kepada kebaikan tentunya setelah melihat orang yang mengajak tersebut mempunyai banyak kelebihan dan yang lebih penting lagi orang tersebut berjuang dengan ikhlas. Apabila manusia seluruh dunia mengikuti ajarannya maka Imam Mahdi pun mengatur dunia dengan baik.Keadilan ditegakkan seperti di zaman Rasulullah dahulu.Ketika masyarakat sudah baik dan beriman maka rahmat Allah datang dan rezeki melimpah ruah.


Setelah dunia aman dan makmur serta melihat pemimpinnya tidak terpedaya oleh kesenangan dunia tahulah masyarakat ketika itu bahawa yang memimpin mereka adalah Imam Mahdi.


Pada waktu Imam Mahdi berjuang untuk mengajak manusia kepada kebaikan demi memartabatkan kalimah Allah tiba-tiba muncullah Dajjal. Dajjal menyesatkan manusia
padahal sebelumnya telah beriman semenjak ketibaan Imam mahdi. Dajjal membawa banyak fitnah dan keburukan.


Sabda Rasulullah s.a.w maksudnya;-

“ Tidak ada fitnah ( bencana ) yang paling buruk semenjak zaman nabi Adam sehingga hari kiamat,selain dari fitnah yang dibawa
Al-Masih dajjal.”
                                                                                                           
                                                                                                   {hadis riwayat Al-Hakim}

       wallahu alam…