Saturday, 27 August 2011

Hidup Ini Memang Begitu Part 3 (final)

Dunia sememangnya medan air mata. Seawal kelahiran manusia sahaja adalah disulam dengan teriak tangisan. Berkuak awal kehidupan adalah diiringi tangisan dan air mata. Tidak ada yang lahir di dunia ini bersama dengan ketawa dan hilai ria. Begitulah yang bakal ditempuhi dalam langkahan di kembara kehidupan. Segalanya adalah curahan musibah dan tangisan. Demikian pula perjalanan akhir kehidupan manusia akan ditutup dengan tangisan. Sewaktu jenazah telah terkujur di kasur duka, sekeliling adalah esak dan air mata! Benarlah! Dunia adalah medan air mata…


Justeru, fahamilah dengan sebaiknya maksud yang tersirat daripada kehendak-Nya. Allah berfirman; “Dilah menjadikan mati dan hidup untuk menguji kamu siapa yang paling baik amalannya.” (At-Tahrim: 2)


Bergembiralah dalam memijak kerikil-kerikil yang sukar dalam kembara ini. Sahara kehidupan yang membahang ini adalah janji kenikmatan di puncak kesabaran. Maka rasailah kasih-Nya di saat engkau derita, lantaran kasih Ilahi itu sememangnya akan ditemui dalam kepedihan musibah.


Untuk itu, janganlah kita terlalu sukar buat mengisi kotak-kotak dalam silang kata kehidupan ini. Dengan nikmat yang diperolehi, syukurlah. Dengan ujian yang dihadapi, sabarlah! Sungguh, hidup ini memang begitu…●●●


.:: Ketika Cinta ::.

Ada tiada rasa dalam jiwa,
Rindu akan memanggil-MU,
Kerana setia jiwa telah bersumpah,
Setia hanyalah kepada-MU.

Bila cinta ada di dalam jiwa,
Wangi bunga dunia tanpa nestapa,
Segala yang dirasa hanyalah Dia,
Hati akan memuja hanya pada-Nya.

Ketika cinta memanggilGementar tubuhku,
Ketika cinta memanggilHangatnya nafasku,
Ketika cinta memanggilMenderu sang rindu,

Ketika cinta memanggil

Rindu
Rindu
Rindu kalbu
Memanggil-manggil nama-MU.

Seperti terbang di langit-MU,
Tenggelam di lautan cinta-MU.

Bertabur kalbu yang rindu,
Melebur menjadi satu,
Bagai menari diiringi pelangi,
Ketika iman memanggil.

Ya AllahHidup Ini Memang Begitu Part 2

Awas! Jangan terjebak di jaring kelalaian sewaktu diri diselimuti keindahan. Disaat dirimu di ulit kenikmatan, tundukkan hati di mihrab kehambaan. Hamba yang bersyukur dengan nikmat, akan menggunakan seluruh kenikmatan tersebut bagi mentaati-Nya!.


Wah! Kita resah pula lantaran sengsara yang di tanggung! Kita hilang pertimbangan sewaktu dilambung gelombang ujian. Kita menjadi tidak tentu arah lantaran musibah yang bertandang. Mmemanglah, berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul. Di saat kita di uji, terasa segalanya membahang dan menyeksa. Segalanya serba menyakitkan.


Namun, jadilah insan terbaik. Dalam gelombang ujian hidup yang menyeksa ada maksud tersirat yang hebat daripada-Nya. Dalam sengsara yang ditanggung kerana di hempas badai ujian, ia bermaksud supaya kita beroleh pahala kesabaran!.


Lihatlah hikmah daripada kejadian. Perhatikan yang tersirat daripada apa yang tersurat. Ujian yang diberi, adalah untuk menghapus koleksi dosa-dosa dalam kehidupan. Dia bermaksud “menyeksa” kita di sini supaya jangan kita terazab nanti di SANA! Malah ukuran cinta Allah adalah tersangat ajaib. Semakin hebat cinta-NYA kepada para hamba, semakin dashyat curahan ujian akan menimpa.


wallahu alam…