Sunday, 10 July 2011

Kisah seorang ibu,anak & buah tamar

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
Bismillahir Rahmanir Rahim...

Kali ini saya ingin berkongsi mengenai kisah seorang  ibu, anak dan buah tamar (kurma).

Pada satu masa ketika Rasulullah SAW tiada di rumah, seorang perempuan miskin dengan dua orang anaknya hendak bertemu Rasulullah SAW. Oleh kerana Rasulullah SAW tidak ada, perempuan miskin itu bertemu dengan Aisyah RA, isteri Rasulullah SAW.

Oleh kerana kasihan melihatkan perempuan itu dengan dua orang anak perempuannya, Aisyah RA telah memberikan tiga biji kurma. Kurma itu kemudian diberikan kepada anak-anaknya manakala sedikit untuk dirinya. Kedua-dua anaknya memakan kurma itu dengan berselera sekali. Selesai anak-anaknya makan, giliran perempuan itu pula untuk makan sisa kurma untuknya


Tiba-tiba anaknya itu berkata. “ibu, jangan makan kurma itu, kami masih lapar.”

Melihatkan anak-anaknya masih perlukan kurma itu, perempuan itu terus memberikan kurma untuk dihabiskan oleh anak-anaknya. Setelah kenyang, perempuan miskin dengan dua orang anak perempuannya itu pun beredar dari rumah Rasulullah SAW. Tidak lama kemudian, Rasulullah SAW pulang ke rumah. Setelah berehat, Aisyah RA menceritakan peristiwa tadi kepada Rasulullah SAW.

Rasulullah SAW kemudian berkata, “Barangsiapa yang mempunyai tiga anak perempuan dan mereka sabar dalam mendidiknya sama ada dalam keadaan susah atau senang, dia akan dimasukkan Allah ke dalam Syurga kerana rahmat Allah terhadap anak-anaknya itu.”

Dalam satu peristiwa lain yang ada hubung kait dengan perkara itu, seorang lelaki bertanya, “Bagaimana jika ada dua anak perempuan ya Rasulullah?”

“Walaupun mempunyai dua anak perempuan , seseorang ibu itu juga akan dimasukkan ke dalam Syurga,” jawab Rasulullah.

Kemudian lelaki itu bertanya lagi, “Bagaimana jika hanya ada seorang anak perempuan?”


“Walaupun seorang anak perempuan, ibu itu juga akan dimasukkan ke dalam Syurga.”


Sehubungan itu, Rasulullah SAW menasihati, “Barangsiapa yang mengeluarkan belanja untuk dua orang perempuan dan memiliki saudara perempuan atau kerabat perempuan yang patut disediakan belanja untuk keduanya, sehingga keduanya diberi Allah kecukupan atau kemampuan, mereka akan menjadi pendinding yakni pelindung dari api neraka.”

Wallahu alam…

No comments:

Post a Comment