Friday, 26 August 2011

Muhasabah Syawal !!!


بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

Segala puji bagi Allah yakni tuhan semesta alam. Segala kesudahan yang baik ( akhirat) hanya kepada orang-orang bertaqwa. Tiada sebarang permusuhan melainkan mereka yang zalim.

Aku bersaksi tiada tuhan melainkan Allah dan tiada sekutu bagi-NYA. Aku bersaksi Nabi Muhammad itu hamba dan pesuruh-NYA, kepada keluarga, para sahabat dan kepada isteri-isteri baginda.Dialah penguasa dan Maha Kuasa iaitu Allah yang merupakan tempat berserah diri.

Selawat serta salam kepada Nabi Muhammad, keluarga dan para sahabatnya.

Alhamdulillah…kita baru sahaja berlangsung melaksanakan ibadah puasa untuk hari yang ke-26. Sebentar lagi dalam beberapa hari sahaja, insya-Allah kita akan gembira menyambut ketibaan Syawal. Untuk itu, Uqhti’ Cinta iLahi ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Puasa, mina-‘al-aidin wa al-faizin buat sahabat dan ikhwan Cinta iLahi khususnya dan semua umat islam amnya tidak kira dipelosok mana tempat jua kedudukan mereka. Semoga Allah SWT menerima ibadah puasa kita semua dan melayakkan kita untuk mendapat syurga-NYA serta memasuki melalui pintu Rayyan. AminAntara perkara yang sepatutnya dilakukan pada Syawal…

.::  ZIARAH-MENZIARAHI ::.

Menjadi kelaziman pada bulan Syawal, kita akan saling ziarah-menziarahi dan kunjung-mengunjungi, di mana rumah terbuka diadakan bagi menyambut dan meraikan hari kemenangan setelah berpuasa selama sebulan. Namun harus di ingat, terdapat beberapa perkara yang perlu dan wajib dilaksanakan semasa aktiviti ini;-

i)                    Dalam ghairah berziarah, pakaian hendaklah menutup aurat.
ii)                  Elakkan bersalaman antara perempuan dan lelaki yang bukan mahram.
iii)                Elakkan daripada terlalu banyak memasang lagu-lagu raya yang melalaikan sebaliknya gantilah dengan lagu-lagu nasyid dan utamakan dengan bacaan Al-Quran.
iv)                Banyakkan memohon maaf antara satu sama lain dengan penuh keinsafan.

.:: MELAKUKAN IBADAH PUASA SUNAT ::.

Budaya masyarakat kita sudah berubah dimana perayaan menyambut hari raya sudah berubah daripada hari kepada bulan raya seolah-olah kita mengqada hari raya selama sebulan sebagai ganti kepada kepada puasa bulan Ramadhan yang lalu. Ini menyebabkan kita tidak ada ruang dan masa untuk melakukan puasa sunat.

Sedangkan dalam hadis Riwayat Muslim bahawa Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dan mengiringinya dengan enam hari Syawal, maka seolah-olah dia berpuasa setahun”.

Ω.:: MERAIKAN GOLONGAN YANG KURANG BERNASIB BAIK ::.

Jangan sesekali kita melupai golongan yang tidak bernasib baik seperti fakir miskin, anak-anak yatim dan mereka yang berada dipembaringan kerana uzur. Alangkah baiknya sedikit perasaan ihsan dan insan kita tampilkan kepada mereka agar mereka sentiasa merasa dalam keberadaan kita dan seronok serta mendapat perhatian.

.:: MEMBACA SEJARAH ::.

Dalam hal ini, kita semua perlu melihat antara peristiwa yang berlaku dalam bulan Syawal misalnya, Peperangan Uhud. Cuba bayangkan, hari semasa masyarakat bergembira dengan kembali pada sejarah bagaimana Rasulullah SAW menghadapi serangan musuh yang mengakibatkan 70 orang sahabat syahid menemui Allah SWT dan berapa ramai lagi yang cedera.

Untuk itu, bacalah dan fahamilah dalam buku Fiqh al-Sirah. Kitab karangan Dr. Sa’id Ramadhan al-Buti ini dapat memberi iktibar yang  secara langsung dapat mencurahkan manfaat kepada kita semua.
Marilah kita sama-sama manfaatkan Syawal ini dengan menjadikan diri kita lebih hampir kepada Yang Maha Esa dalam semua tindakan. Amin… Selamat menyambut hari raya dengan pengisian takwa kepada Allah SWT.

wallahu alam…

Hidup Ini Memang Begitu Part 1

Sungguh! Hidup ini sememangnya adalah pergiliran antara senyum dan tangis. Janganlah hanya mengharap siang yang berkekalan, lantaran gelap malam pasti akan bertandang. Ia adalah ketetapan dalam kehidupan. Dia Yang Maha Esa telah menentukan demikian dalam janji-Nya. Kita hanyalah insan, akuilah, kita hamba yang tersangat kaya dengan kemiskinan. Kita sememangnya tersangat penuh dengan kekurangan. Sewaktu, kita teralpa pada terangnya siang. Sesekali, kita resah kerana gelapnya malam.Jangan di biar hatimu dipanggang resah! Janganlah jiwamu berterusan dibakar gelisah. Fahamilah akan hakikat hidup ini. Lihatlah siratan hikmah dari setiap ketentuan. Senyum dan tangis yang dipergilir adalah untuk kita memperoleh kebaikan berpanjangan. Kita semua lantaran hidup yang bermandi kenikmatan. Kita ceria kerana kemewahan yang di kecapi. Segalanya adalah curahan nikmat daripada-Nya Yang Maha Pemurah!.

Nah … jadilah insan terbaik! Dengan kenikmatan yang diperolehi, maka bersyukurlah! Jangan terlalai dengannya. Jangan teralpa sewaktu menikmatinya. Jangan terlupakepada Allah yang member nikmat di saat engkau mengecap anugerah nikmat daripada-Nya.