Friday, 5 August 2011

ANTARA SAHABAT DAN IKHWAN

 بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
 
Bismillahir rahmanir rahim...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatu…ahlan wasahlan wa marhaban bikum...

Jika sebelum ni, Uqhti' berbicara berkenaan Solat Sunat Teraweeh di Surau Al-Amin, salah sebuah surau di kawasan perumahan Uqhti'. Kali ini Uqhti berkongsi berkenaan cerita "Antara Sahabat dan Ikhwan". Dialog atau pun musyawarah antara Rasulullah s.a.w bersama sahabat-sahabat baginda.

Cuba ikuti cerita di bawah ini, mudah-mudahan ia sedikit sebanyak menambah”galeri ilmu kita” :-Pada suatu hari terjadi percakapan di antara Rasulullah s.a.w dengan Abu Bakar Siddiq. Sahabat-sahabat yang lain pun ada mendengarkannya.

"Wahai Abu Bakar, begitu rinduku hendak bertemu dengan saudara-saudaraku (ikhwan)" berkata Rasulullah s.a.w.

"Wahai Rasulullah, bukankah kami ini teman-teman engkau?" jawab Abu Bakar.

"Bukan!" jawab Rasulullah s.a.w.

"Kamu ini adalah sahabat-sahabatku," selanjutnya Rasulullah s.a.w berkata, dan menegaskannya.
Keterangan Rasulullah itu sungguh menghairankan Abu Bakar, juga sahabat-sahabat lain yang hadir. Apakah bezanya antara sahabat dan ikhwan, siapakah yang dimaksudkan Rasulullah s.a.w itu dengan penuh kerinduan?. Demikian persoalan bermain dalam fikiran mereka dan suasana musyawarah menjadi lebih serius kerana masing-masing ingin tahu mengenainya, malahan ini persoalan yang belum pernah mereka dengar dari Rasulullah s.a.w.

Rasulullah segera memahami suasana yang ada bila keterangan baginda mengejutkan Abu Bakar dan sekalian sahabat yang ada di majlis itu. Maka, segeralah baginda menghuraikannya.

"ikhwan (saudara-saudara) ku."

"Mereka belum pernah melihat aku, tetapi mereka beriman dengan aku sebagai Rasulullah dan mereka mencintaiku. Aku dicintai melebihi dari anak dan orang-orang tua mereka."

"Ya Rasulullah, bukankah kami ini ikhwan engkau?" bertanya sahabat baginda, mereka masih merasa hairan dan ingin tahu penjelasan Rasulullah s.a.w selanjutnya.

"Kamu semua adalah sahabat-sahabatku," jelas Rasulullah s.a.w.

"Wahai Abu Bakar, adakah engkau tidak akan merindui kepada ikhwanku itu kerana mereka juga mencintai engkau kerana engkau sahabatku?" Demikian Rasulullah s.a.w menjelaskan perkara itu.

Begitulah Rasulullah menerangkan bahawa mereka itu adalah umat sesudah wafatnya baginda. Mereka itu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya walaupun mereka tidak pernah bertemu dengan baginda. Mereka membaca Al-Quran dan Hadis dan kerana itu mencintai Nabinya sebagai Rasul Allah yang penghabisan. Mereka juga mencintai Abu Bakar Siddiq dan sahabat-sahabat Nabi yang berjuang dalam menegakkan Islam.

Dalam satu waktu yang lain, baginda membicarakan kepada sahabat-sahabat tentang kemurnian iman ikhwan dan sekali lagi mereka berasa kehairanan dengan keadaan tersebut.
"Siapakah makhluk Allah yang paling ajaib imannya?" demikian Rasulullah bertanya kepada sahabat.

"Malaikat," jawab mereka.

"Bagaimana malaikat tidak beriman kepada Allah sedangkan mereka sentiasa hampir dengan Allah?" jawab baginda.

"Para Nabi," jawapan mereka lagi.

"Bagaimana Nabi tidak beriman kepada Allah sedangkan wahyu diturunkan kepada mereka?" Rasulullah membantah jawapan mereka.

"Kami," jawab sahabat lagi.

"Bagaimana kamu tidak akan beriman sedangkan aku berada di tengah-tengah kamu?" jawab Rasulullah lagi.

Betapa hairannya para sahabat mendengarkan jawapan-jawapan Rasulullah s.a.w itu dan mereka sudah cukup memahaminya. Manakala Rasulullah sedia maklum betapa mereka amat ingin mengetahui siapakah makhluk ini, yang paling ajaib imannya.

"Makhluk yang paling ajaib imannya ialah mereka yang hidup sesudah aku. Mereka membaca Al-Quran dan beriman dengan semua isinya."
Rasulullah pernah menegaskan lagi tentang kemurnian iman ikhwan ini dalam sabdanya: "Berbahagialah orang yang dapat berjumpa dan beriman dengan aku. Dan berbahagialah 7 kali orang-orang yang beriman dengan aku, tetapi tidak pernah berjumpa dengan aku."

Demikian Rasulullah s.a.w mencintai ikhwan itu.

wallahu alam...
masyaALLAH...indahnya ciptaan-MU

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
 
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatu…

Pejam celik pejam celik, tak terasa Ramadhan da masuk hari ke-6, terlalu pantas masa bergerak umpama kita baru sahaja menjalani ibadah puasa semalam. Apa khabar semua sahabat-sahabat Qhazanah Cinta Ilahi? Juga tidak dilupakan kepada para penziarah blog sekalian..harapan Uqhti' moga kalian sentiasa dalam baraqa’ & perlindungan Allah…

Tidak terlalu lewat untuk Uqhti' Cinta Ilahi mengucapkan Ramadhan Al-Mubaraq untuk kalian semua. Moga Ramadhan 1432H kali ni dapat kita semua tempuhi dan jalani dengan penuh ketaqwaan kepada-NYA. Aktiviti malam seperti Ramadhan yang sebelum-sebelumnya yang sering kita lakukan selain membaca Al-Quran, mengerjakan Solat sunat Tahajjud mahupun Solat sunat Hajat adalah Solat Sunat Teraweeh, solat sunat yang dilakukan sama ada 8 rakaat sehingga 20 rakaat beserta witir 3 rakaat dan hanya dilakukan semasa bulan Ramadhan sahaja sama ada di surau, masjid atau rumah.


Entry kali ini,Uqhti' ingin berkongsi mengenai Solat Sunat Teraweeh di Surau Al-Amin, salah sebuah surau di kawasan perumahan yang Uqhti' diami. Malam ke-4 Ramadhan, seperti biasa Uqhti' akan pergi ke surau berkenaan bersama rakan serumah Uqhti' untuk mengerjakan solat sunat, namun malam berkenaan hanya Uqhti' sahaja yang pergi kerana rakan Uqhti' ada masalah kesihatan dan beliau tidak berkesempatan. Sebelum itu, Uqhti' ingin mengucapkan SYUKRAN JAZILAN kpd CIK SITI RAIHAN a.k.a Cik Sit's juga rakan serumah uqhti' kerana telah mengizinkan uqhti' untuk balik awal pada malam tersebut.


Solat Sunat Teraweeh malam ke-4 begitu istimewa sekali di surau Al-Amin. Apa yang istimewanya? mesti kalian penasaran kan? alamak...ada slang seberang la pulak? ente semua tertanya-tanya apa yang cuba Uqhti' sampaikan ni?. Malam tersebut Surau Al-Amin menerima jemputan imam dari luar, mengikut apa yang pengerusi masjid war-warkan Solat Sunat Teraweeh malam itu akan dibimbing dan diketuai oleh imam tersebut. Namun pengerusi tidak pula menjelaskan serba sedikit mengenai beliau, cukup dengan hanya Surau Al-Amin bertuah pada malam tersebut. Terlalu tawaduq' beliau, moga Allah sentiasa merahmati dan memberkati usahanya. 

 MasyaALLAH...hanya itu yang mampu Uqhti' gambarkan! terlalu indah ciptaan-MU ya ALLAH. Umpama malam itu Uqhti' solat berimamkan Syeikh Saad Al-Ghamdi!. Tersentuh mendengar setiap bait-bait Surah yang diperdengarkan dan airmata bergenang tidak hanya kepada ayat yang cuba di sampaikan tetapi betapa hebatnya kitab AL-QURAN.

Apa yang cuba disampaikan terlalu dekat dengan kita. Al-Quran kitab akhir zaman, kitab umat Muhammad!. Dewasa ini, Al-Quran hanya sebagai perhiasan seadanya. Digunakan sebagai hadiah mahupun cenderahati. Lupakah kita betapa ruginya kita jika tidak mendalami kitab Allah ini? Terlalu hina dan pincanglah kehidupan jika tidak mengamalkan dan memahaminya. 

Untuk itu, jadikanlah ia sebagai pedoman hidup sekalian sahabat-sahabat. Al-Quran pimpinan dan menunjangi akar kehidupan kita! 

wallahu alam...