Thursday, 23 June 2011

MANUSIA PALING MENARIK


“Aku tidak pernah melihat seorang yang wajahnya terlebih tampan dan kacak, sama ada sebelum dan selepasnya.”

“Apakah wajah Nabi Muhammad itu seumpama pedang yang mempunyai tepi yang tajam?” Al-Barra menjawab “Tidak, wajah baginda bagaikan bulan”


Muhammad SAWArab Badwi mengencingi masjid. Seorang Arab Badwi kencing di dalam masjid di hadapan nabi. Lalu para sahabat bermaksud mencegahnya.maka Nabi Muhammad melarang mereka dengan berkata , “Jangan kamu putuskan kencingnya.” Kemudian nabi berkata pada Badwi, “Masjid-masjid ini tidak patut bagi sesuatu kotoran, kencing dan najis.”  Dalam hadis lain nabi menerangkan “ Dekati dia, jangan kamu jauhkan”.

Nabi memaafkan Abu Sufyan. Pada hari pembebasan Kota Mekah seorang lelaki yang pernah menjadi panglima tertinggi Quraisy masuk ke dalam khemah nabi dengan badan gementar dan wajah ketakutan. Dia adalah Abu Sufyan yang telinganya sudah tidak tahan mendengar pekik kemenangan dan matanya tidak mampu melihat panji-panji kemenangan berkibar disetiap sudut, di mana pada saat itu tidak seorang pun daripada bekas anak buahnya yang menampakkan hidungnya. Abu Sufyan datang memohon dengan hina diri supaya nabi menyelamatkan jiwanya. Apabila di ingati di masa jayanya, betapa Abu Sufyan dengan angkara mungkarnya menumpahkan darah muslimin, Betapa pula kejahatan yang pernah dilakukan dan dosa yang begitu besar, Rasanya sukar untuk memaafkan. Tetapi dengarlah apa yang di kata oleh nabi.

Sesungguhnya aku di utus bagi menyempurnakan budi pekerti.

”sesiapa yang masuk ke dalam Masjidil Haram terjamin keselamatannya! Sesiapa yang masuk kedalam rumah Abu Sufyan terselamatlah ia. Sesiapa yang masuk kedalam rumahnya sendiri terjamin keselamatannya. Cubalah perhatikan sekali lagi ucapan Rasulullah, kata-kata yang tidak pernah difikirkan oleh panglima. Kata-kata yang cukup menghilangkan kegelisahan sebagai tanda pengampunan. Pada hal rumah Abu Sufyan  pernah menjadi pusat fitnah dan markas perkumpulan musuh-musuh islam. Di dalam rumah itu pula tinggal Hindun, isteri Abu Sufyan yang sudah membelah perut Hamzah, bapa saudara Nabi dalam perang Uhud. Hindun mengunyah hati Hamzah dengan buas, malahan usus Hamzah dikalungkan di lehernya. Dalam sejarah manusia, manusia manakah mendapat pengampunan secara percuma sebagaimana yang di tunjukkan nabi? Manusia manakah yang mempunyai akhlak sebegitu luhur dan agung? Benarlah sabda nabi, “Sesungguhnya aku di utuskan bagi menyempurnakan budi pekerti.”

Nabi memaafkan Fudholah yang hendak membunuhnya. Pada saat nabi sedang bertawaf di Kaabah, seorang lelaki bernama Fudholah bin Umair berniat hendak membunuh nabi. Fudholah menyelinap dalam rombongan kumpulan orang yang bertawaf dan mendekati nabi. Pada saat itu, Fudholah sudah berada di samping nabi dan mempunyai peluang untuk membunuhnya. Tetapi Fudholah tiba-tiba terkejut apabila bertemu pandangan dengan nabi. Nabi menyoalnya “Apakah engkau bernama Fudholah?” Dengan gementar ia menjawab, “Ya, Benar. Aku adalah Fudholah wahai Muhammad.” Nabi bertanya, “Niat apakah yang terkandung dalam hatimu?” Fudholah berkata dengan gementar. “Tidak ada suatu apa pun…aku hanya berzikir.” Tertawalah nabi sambil berkata kepada kepada Fudholah “Minta ampunlah kepada Allah atas dosa dan niat jahatmu wahai Fudholah.” Kemudian nabi meletakkan tangannya yang penuh kasih sayang dan keberkatan ke dada Fudholah. Kemudian Fudholah berkata, “Demi Allah, nabi mengangkat tangannya dari dadaku, aku berasa tidak ada seoarang pun di dunia ini yang lebih aku cintai dan sayangi daripada Nabi Muhammad.” Apakah dunia mengenal keseimbangan rasa sebagaimana di contohi oleh Nabi Muhammad. Insan luhur yang bagaimanakah Muhammad itu? Ya itulah peribadi unggul, peribadi yang di bentuk oleh wahyu dan dibesarkan dalam siraman cahaya iman, tidak akan padam sehinggalah dunia ini kiama

No comments:

Post a Comment