Wednesday, 6 July 2011

.:: QUDWAH HASANAH ::.بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatu…

Apa khabar semua sahabat-sahabat Qhazanah Cinta Ilahi? Juga tidak dilupakan kepada para penziarah blog sekalian..harapan saya,moga kalian sentiasa dalam baraqa’ & perlindungan Allah…

Entry kali ini,saya ingin berkongsi mengenai “QUDWAH HASANAH”…apa yang kita faham mengenai qudwah hasanah?apa yang dikatakan dengan qudwah hasanah?ia sinonim dengan apa ya?ada antara kita yang memahaminya dan juga ada di antara sahabat sekalian pernah dengar perkataan ini dituturkan namun tidak mengerti maksud di sebaliknya…untuk lebih lanjut cuba baca ini, mudah-mudahan ia sedikit sebanyak menambah”galeri ilmu kita” :-

Asas terpenting dalam pembentukan keluarga adalah bergantung kepada faktor akhlak yang ada pada ibu bapa. Keihsanan ALLAH terhadap hamba-NYA ialah membentuk Rasulullah s.a.w sebagai qudwah yang memilki akhlak terpuji. Ibu bapa yang menjadikan baginda sebagai qudwah atau sumber membentuk diri, bererti mereka juga mempunyai persiapan yang lengkap untuk mempersiapkan anak-anak ke arah kehidupan yang berjaya duniawi ukhrawi.

Rasulullah s.a.w yang memilki sifat-sifat sama seperti manusia lain merupakan contoh yang selari dengan fitrah ciptaan ALLAH. Sekiranya sirah dan sunah Rasul menjadi sumber ikutan dalam menjalin hubungan suami isteri, mendidik anak-anak, memberi kasih sayang dan belaian manja, memahami karenah dan tingkah laku anak-anak yang sedang membesar, kesabaran, keteguhan hati, keazaman yang tinggi, tekad yang kental; menjadi sumber kekuatan supaya anak-anak yang dididik dalam suasana keluarga yang cemerlang bakal melahirkan generasi Islam yang gemilang.

Rumah tangga merupakan medan yang terbaik untuk membentuk jenis masyarakat Islam yang diingini. Sekiranya ia menjadi tempat yang gagal menjalankan tanggungjawab keihsanan dan keinsanan, maka sudah pasti zuriat yang dilahirkan turut gagal sama ada dalam pendidikan formal atau tidak. Juga tewas dalam gelanggang masyarakat yang dipenuhi dengan pelbagai cabaran dan mehnah.


Peranan ibu bapa sebagai asas penting dalam pembentukan anggota keluarga adalah sesuatu yang amat dituntut. Menyuburkan fitrah anak-anak sejak mereka di lahirkan menjadi tanggungjawab yang tidak boleh dipandang enteng oleh setiap ibu bapa. Ini kerana, mereka tidak kekal pada tahap usia dan perkembangan diri seadanya tetapi bakal menjadi remaja, belia seterusnya dewasa. Tetapi, apakah disetiap peringkat kedewasaan mereka, ibu bapa sudah mempunyai ilmu dan keterampilan yang cukup sebagai persediaan untuk mereka menghadapi kehidupan yang seterusnya?. Cuba kita fikrkan sejenak…

Setiap ibu bapa memerlukan ilmu dan berketerampilan dalam proses menguruskan anak-anak agar faktor persekitaran seperti media cetak dan elektronik serta pergaulan social mampu member daya kawalan dalaman yang baik terhadap mereka. Jika kualiti ini tidak dimiliki, ia menyebabkan anak-anak hilang daya pimpinan dan akhirnya mereka hidup dalam dunia yang bebas melakukan apa sahaja tanpa pedoman yang seimbang. Apabila keadaan ini berlaku, mereka akan mudah tewasa dalam salah laku social yang akhirnya merosakkan potensi diri sendiri.

Oleh itu, keihsanan dalam konteks keibubapaan amat penting kerana ia merupakan suatu taqlif  (amanah) yang tinggi dalam proses pembentukan generasi masa depan yang baik. Anak-anak memerlukan kekebalan diri yang mantap kerana corak cabaran yang berada di hadapan mereka adalah hebat dan menggugat. Sekiranya jiwa mereka lemah, kosong dengan kasih sayang, tiada belaian, terdedah kepada pengaruh persekitaran yang negative, tiada ilmu dan adab, suasana demikian bakal melahirkan anak-anak yang mengalami kelompangan jiwa yang akhirnya menyebabkan mereka terpinggir dan tersingkir.No comments:

Post a Comment