Friday, 5 August 2011

masyaALLAH...indahnya ciptaan-MU

بِسۡمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ
 
Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatu…

Pejam celik pejam celik, tak terasa Ramadhan da masuk hari ke-6, terlalu pantas masa bergerak umpama kita baru sahaja menjalani ibadah puasa semalam. Apa khabar semua sahabat-sahabat Qhazanah Cinta Ilahi? Juga tidak dilupakan kepada para penziarah blog sekalian..harapan Uqhti' moga kalian sentiasa dalam baraqa’ & perlindungan Allah…

Tidak terlalu lewat untuk Uqhti' Cinta Ilahi mengucapkan Ramadhan Al-Mubaraq untuk kalian semua. Moga Ramadhan 1432H kali ni dapat kita semua tempuhi dan jalani dengan penuh ketaqwaan kepada-NYA. Aktiviti malam seperti Ramadhan yang sebelum-sebelumnya yang sering kita lakukan selain membaca Al-Quran, mengerjakan Solat sunat Tahajjud mahupun Solat sunat Hajat adalah Solat Sunat Teraweeh, solat sunat yang dilakukan sama ada 8 rakaat sehingga 20 rakaat beserta witir 3 rakaat dan hanya dilakukan semasa bulan Ramadhan sahaja sama ada di surau, masjid atau rumah.


Entry kali ini,Uqhti' ingin berkongsi mengenai Solat Sunat Teraweeh di Surau Al-Amin, salah sebuah surau di kawasan perumahan yang Uqhti' diami. Malam ke-4 Ramadhan, seperti biasa Uqhti' akan pergi ke surau berkenaan bersama rakan serumah Uqhti' untuk mengerjakan solat sunat, namun malam berkenaan hanya Uqhti' sahaja yang pergi kerana rakan Uqhti' ada masalah kesihatan dan beliau tidak berkesempatan. Sebelum itu, Uqhti' ingin mengucapkan SYUKRAN JAZILAN kpd CIK SITI RAIHAN a.k.a Cik Sit's juga rakan serumah uqhti' kerana telah mengizinkan uqhti' untuk balik awal pada malam tersebut.


Solat Sunat Teraweeh malam ke-4 begitu istimewa sekali di surau Al-Amin. Apa yang istimewanya? mesti kalian penasaran kan? alamak...ada slang seberang la pulak? ente semua tertanya-tanya apa yang cuba Uqhti' sampaikan ni?. Malam tersebut Surau Al-Amin menerima jemputan imam dari luar, mengikut apa yang pengerusi masjid war-warkan Solat Sunat Teraweeh malam itu akan dibimbing dan diketuai oleh imam tersebut. Namun pengerusi tidak pula menjelaskan serba sedikit mengenai beliau, cukup dengan hanya Surau Al-Amin bertuah pada malam tersebut. Terlalu tawaduq' beliau, moga Allah sentiasa merahmati dan memberkati usahanya. 

 MasyaALLAH...hanya itu yang mampu Uqhti' gambarkan! terlalu indah ciptaan-MU ya ALLAH. Umpama malam itu Uqhti' solat berimamkan Syeikh Saad Al-Ghamdi!. Tersentuh mendengar setiap bait-bait Surah yang diperdengarkan dan airmata bergenang tidak hanya kepada ayat yang cuba di sampaikan tetapi betapa hebatnya kitab AL-QURAN.

Apa yang cuba disampaikan terlalu dekat dengan kita. Al-Quran kitab akhir zaman, kitab umat Muhammad!. Dewasa ini, Al-Quran hanya sebagai perhiasan seadanya. Digunakan sebagai hadiah mahupun cenderahati. Lupakah kita betapa ruginya kita jika tidak mendalami kitab Allah ini? Terlalu hina dan pincanglah kehidupan jika tidak mengamalkan dan memahaminya. 

Untuk itu, jadikanlah ia sebagai pedoman hidup sekalian sahabat-sahabat. Al-Quran pimpinan dan menunjangi akar kehidupan kita! 

wallahu alam...No comments:

Post a Comment